د بادغيس جوند ولسوالۍ لار د مرکز قلعه نو سره لا هم تړلې

د بادغيس جوند ولسوالۍ لار د مرکز قلعه نو سره لا هم تړلې

2019-12-14

۱۳۹۸/۹/۲۳

تلوسه راډیو:هارون/هرات

د بادغیس ولایتي شورا مرستیال مولوي عبدالباسط صارم وايې، د جوند ولسوالۍ لارې د مرکز قلعه نو ښار او یوشمېر نورو ولسوالیو سره تړلې خو د افغان ځواکونو سره د خلګو همکاري ده چې د جوند ولسوالۍ تر دمګړۍ سقوط شوې نده، کنه هلته امنیتي وضعیت ډیر نا مناسب دی نه د هوايې او نه هم د ځمکنۍ لارې څخه حکومت ځان جوند ته رسولای شي هلته د کورنیو شمېر هم کم شوی ډیر شمېر کورنۍ له جوند څخه آبکمري او قادس ولسوالیو ته په تیښته بریالي شوې.

بلخوا د بادغیس ولایت د جوند ولسوالۍ قومي مشران وايې، امنیتي وضعیت ډیر خراب شوی دولت چې د هرې ممکنه لارې څخه د نا امنۍ او د افغان ځواکونو د تلفاتو د مخنېوې لپاره اقدام کولاې شي باید ولسوالۍ د اقتصادي او امنیتي بندیز څخه وباسي.

په ورته وخت کې د بادغیس امنیه قومندانۍ چارواکي وايې، د جوند ولسوالۍ د امنیت د خوندیتوب لپاره هڅې کوي.

د یادولو وړ ده چې د نېږدې یو کال را په دې خوا د بادغیس ولایت د جوند ولسوالۍ امنیتي وضعیت خراب دی خو ظاهرآ تر اوسه هلته د مخالفینو د ځپلو په موخه لازم اقدامات نه دي تر سره شوي دا ځکه لاهم د ولسوالۍ په شاوخوا کې مخالفین واک لري.

د” ژوند چاپیریال ککړوونکی “ له کتاب څخه چی تازه چاپ شوی

د” ژوند چاپیریال ککړوونکی “ له کتاب څخه چی تازه چاپ شوی

2019-07-09

لیکوال: الحاج دیپلوم انجنیرسیدرقیب شاه ( هاشمی )

د زړه ناروغۍ ،دشراینو ناروغۍ ،سرطانونه ،دسینی سرطان خوصوصاً په ځوانانو او پیغلو انجونو کې دسینی سرطانونو امکان، د پروستات ستونزه

پولی سیکلیک اروماتیک:

Polycyclic aromatic hydrocarbon PAH) ) په کم مقدارونو سره په ځینو غذا ګانو کی لکه : غوښه ، میوی ، سبزیجات ، غله جاتو او حبوباتو کی پیدا کیږی خوپه غوړیوکی وریت کړو) harbroiling (، کباب کولو او سګرټو سره زیاتیږی دا مواد په یواځی سرطانونه نه پیداکوی په بدن کی د استقلابی غبرګون سره تغیر مومی چی سرطانی خواص پیدا کوی اولین تغیر په بدن کی د اپوکسید حلقه ده چی یوه دو ګانه رابطه ده د کاربن = کاربن په منځ کی چی په غوړو کی OH – ګروپ زیادښت ومومی په PAH کی . بنزو اپرین چی یو اروماتیک هایدروکاربن دی د استقلاب په نتیجه کی د اپوکسید زیادښت صورت مومی د اوبو په زیاتوالی سره او د بدن د شحم خوښونکی مالیکولونو سره لکه بنزو آپرین چی اروماتیک هایدروکاربن دی د استقلاب په نتیجه کی یو کتیون جوړوی چی دا کتیون د DNA سره اتصال مومی او د سرطان سبب کیږی د ورځی 70 ګرامه د غوښی خوړل مجاز اوګټوردی خوکه له دی مقداره د غوښی په خوړلوکې زیاتی راشې کېدای شې د زړه ناروغۍ ،دشراینو ناروغۍ ،سرطانونه ،دسینی سرطان خوصوصاً په ځوانانو او پیغلو انجونو کې دسینی سرطانونو امکان ډیردی . دغوښی مصرف په هفته کې باید دو ځلی وی که مقدار ئی ډیرېږی دکلمو په فلور Gut flora (دکلمو فلورکوچنی موجودات دی چې دانسان او حیوانا تو په مجراګانو کې پیداکیږي ) اخته کیږي په دی ترتیب تعادل د بکتریاګانو چې په کلموکې ژوند کوی له منځه ځی چې په پایله کې ډیرې ستونزې منځ ته راوړی که خاصه سره غوښه مصرف زیات شې منفی اغیزی د غوښی د پخلی له درکه وی یو له دی ترکېباتو څخه په نامه د (کراتین ) تجزیه اوپه ( آمین هتروسیکلیک) تبد یلیږی چې د سرطانونو منځ ته راوړو نکې دی د غوښی کباب کول دی چې په دی وختو کې په ځوانانو کې یو رواج ګرځیدلی . د کباب په وخت کې هغه غوړ چې په سکرو تویږی یو زهری ګاز منځ ته راوړی چې پریمانه (هایدروکربنونه پولی سیکلیک آروماتیک) دی بهتره ده چې د کباب خوړلو څخه پرهیز وکړو نو لازمه ده چی د مخنیوی لپاره د وریت کړو harbroiling ، شیانواو کبابی شیانو پرهیز وکړو .زمونږ په خلکو کی یو متل دی چی وایی ( پیسه دارو ته کباب او بی پیسو ته دود د کباب ) باید ووایم د کباب او د کباب له دود ه چی ډیر خطر ناک دی ځان وژغوری او تنفس یی نکړی کوښښ وکړی پرهیز وکړی .

زیاتو معلوماتو لپاره زما نوی کتاب چی تازه چاب شوی - د ژوند چاپیریال ککړوونکی  په نامه کتاب ولولی

Create Account



Log In Your Account